Energie vergelijken – Energietarieven

Energieprijzen vergelijken – Vast of variabel energietarief?

Vaak kunt u kiezen voor een vast of variabel energietarief voordat u een contract afsluit bij een energiemaatschappij. Als u iemand bent die graag wilt weten waar u precies aan toe bent, dan is wellicht een contract met vaste tarieven interessant voor u. Wilt u echter kunnen profiteren van voordelige tarieven indien de energieprijs daalt? Dan past waarschijnlijk een variabel tarief meer bij u. Hieronder leggen we wat meer uit over deze twee vormen en wat de voor- en nadelen hier precies van zijn.

Vast energietarief

Kiest u voor een contract met vaste tarieven, dan betekent dit dat de energieprijs vast staat voor de looptijd van uw contract. Het grootste voordeel van een vaste energieprijs is dat u gedurende het vastgesteld termijn exact weet wat u nu en de komende tijd moet betalen. Geen verrassingen dus en geen omkijken naar het contract. Het nadeel is echter dat indien de energieprijzen in de tussentijd mochten dalen, dat u dan echter geen gebruik kunt maken van de prijsdaling.

Variabel energietarief

Kiest u voor een contract met variabele energietarieven, dan is de kans groot dat de leveringsprijs gedurende de looptijd van uw contract zal schommelen. Of de prijs in de toekomst zal stijgen of dalen, daar is moeilijk een blik op te werpen. Een variabel energietarief is daarom meer risicovol dan een vast tarief. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze die u zelf moet maken. Het pluspunt is dat u profiteert van de geldende energieprijs, daarentegen is het nadeel dat de prijzen ook kunnen stijgen en u slechts een halfjaar van te voren weet wat u voor de levering betaalt. Dit zijn dus zaken waar u goed bij stil dient te staan bij het vergelijken van energie.