Energie vergelijken – Energiebelasting

Als consument betaalt u doorgaans belasting over elk product dat u aanschaft. Hier zijn vrijwel geen uitzonderingen op. Dit is zoals u waarschijnlijk wel weet volgens wet bepaald en dit zou niks nieuws voor u moeten zijn, aangezien u over alles wat u koopt belasting betaalt. Voor uw energie betaalt u dus ook gewoon belasting. Deze zit dus bij de energieprijzen inbegrepen.

Btw op uw energienota

Het energiebedrijf waar u energie van afneemt, betaalt een bepaalde prijs voor de energie, die aan u wordt doorberekend. Daarnaast maakt een maatschappij kosten voor het leveren van gas uit Groningen naar uw woning en het onderhoud van het netwerkstelstel. Hierover moeten energiemaatschappijen belasting betalen. Deze belasting wordt aan u doorberekend in de kostprijs van de energie. Uiteraard is de btw die u afdraagt niet voor de energiemaatschappij, want deze zal op haar beurt ook de btw weer moeten afdragen. De hoogte van de btw is overal hetzelfde en dus niet van invloed bij energie vergelijken.

Btw-tarief energiebelasting gestegen naar 21%

Voor oktober 2012 was het btw-tarief 19% voor de energiebelasting, maar dit is sindsdien met 2% omhoog gegaan naar in totaal 21%. Daardoor heeft u hoogstwaarschijnlijk een stijging gezien van het totaalbedrag op uw energienota. De hoogte van de belasting die u over energie betaalt fluctueert elk jaar opnieuw. Uiteaard hebben we het hier dan over de belasting die over elektriciteit moet worden betaald en ook over aardgas. Uiteraard bestaat de belasting die over energie wordt betaald nog uit meer elementen, zoals gasolie, LPG en halfzware olie. De tarieven hiervan zijn vastgesteld in de accijzentarievenlijst die door de regering is samengesteld.

Energie vergelijken – Jaarafrekening

In het algemeen betaalt u in periodes per jaar een voorschot op uw jaarafrekening, ook wel het termijnbedrag genoemd. Het is gebaseerd op de te verwachten verbruik per jaar van uw huishouden. Op uw jaarafrekening ziet u uiteindelijk het daadwerkelijk verbruikte energie. Mocht uit deze jaarafrekening blijken dat u teveel aan termijnbedragen betaald heeft, wordt automatisch het teveel betaalde geld teruggestort. Het kan ook voorkomen dat u te weinig heeft betaald en nog moet bij betalen. Valt de jaarrekening u tegen? Begin dan vandaag nog met energieprijzen vergelijken en voorkom dat u nog langer teveel betaalt.

Vrije energiemarkt

Sommige energiemaatschappijen staan bekend om de levering van groene stroom of een uitgebreide service, terwijl anderen juist weer de nadruk leggen op voordelige energieprijzen. Met andere woorden, de diensten en prijzen kunnen nogal verschillen per energieleverancier. Stel, u bent klant van een energiebedrijf en op een dag gaat u de energieprijzen van verschillende maatschappijen met elkaar vergelijken. Dan komt u er achter dat de prijzen of bepaalde services gunstiger zijn bij een andere energieleverancier. Dankzij de vrije energiemarkt bent u helemaal vrij in uw keuze van energiemaatschappij en dat betekent dus dat u zelf in de hand heeft waar u uw energie afneemt. U kunt makkelijk de energie vergelijken van meerdere leveranciers en dan makkelijk overstappen van het ene naar het andere energiebedrijf. U kunt er ook voor kiezen om een leveringscontract af te sluiten met twee verschillende energiemaatschappijen. Zo kunt u bijvoorbeeld voor de levering van elektriciteit kiezen voor energieleverancier A en voor de levering van gas voor energieleverancier B, als dat voordeliger voor u uitpakt.

Veranderingen in de energiemarkt

Voorheen behoorden de gas- en elektriciteitsvoorzieningen toe aan de overheid, maar sinds 2004 besloot de Nederlandse regering de energiemaatschappijen op te splitsen om zo ervoor te zorgen dat er meer concurrentie zou ontstaan in de markt van energie wat uiteindelijk de marktprijzen ten goede zou komen. Met als gevolg dat de energieprijzen, de service en kwaliteit voortaan verschillen per bedrijf en u de vrije keuze heeft om zelf te bepalen met welke maatschappij u in zee wilt gaan. De vrije energiemarkt biedt voor u als consument dus onder andere het voordeel dat u profiteert van energieprijzen die op een concurrende manier tot stand zijn gekomen waardoor u de zekerheid heeft dat de prijzen ook scherp zijn.